Česká verze German version English version

Vyhledávání:

rozšířené

Košík: 0 položek za 0 Kč
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
-> Doporučte nás!

2020 - Niue 10 NZD Zlatá čtvrtuncová mince Na vlnách - James Cook - proof

Výrobce:Česká mincovna
Katalog. číslo:75675-611
Ročník:2020
Nominál:10 NZD
Ryzost zlata:Au 999,9/1000
Hmotnost:7,78 g
Průměr:22 mm
Provedení:Proof
Náklad (ks):500
Balení:blistr s motivem
Datum emise:02/2020
Naše cena: 17 790 Kč vč. DPH
Dostupnost:na dotaz
Hodnocení:
ks

Sběratelská minisérie s názvem „Na vlnách“ vzdává hold dobrodruhům, kteří zasvětili svůj život objevným plavbám a odkrývání bílých míst na mapě světa. Jako první se na zlaté minci České mincovny objevuje James Cook.

James Cook
přišel na svět do rodiny prostého skotského dělníka, který si přál, aby se z jeho syna stal kupec. Mladíka však usedlá kariéra nelákala – z okna obchodu měl výhled na širé moře, a když jednou dostal zaplaceno mincí s vyraženými iniciálami Společnosti jižních moří, nadchl se pro neprobádané dálky. V osmnácti letech se stal plavčíkem v obchodním loďstvu, ale přepravovat uhlí mu nestačilo, a tak se rozhodl vstoupit do řad britského královského námořnictva. Cook se od ostatních námořníků lišil – namísto popíjení a hraní karet se zajímal o algebru, astronomii a navigaci a byly to právě jeho kartografické schopnosti, které Britům pomohly zvítězit nad Francouzi v rozhodující bitvě sedmileté války. Cookovo snažení nezůstalo bez povšimnutí a rychle stoupal po kariérním žebříčku. Brzy mu bylo svěřeno vlastní velení a v průběhu tří výprav, na kterých strávil deset let, zmapoval podstatnou část tehdy neprobádaného Pacifiku. Vedle řady ostrovů – například Nového Zélandu a Havaje – dosáhl dvou nových kontinentů – Austrálie a Antarktidy – a jeho mapy dodnes udivují svou přesností. Nakonec zahynul při potyčce s havajskými domorodci, ale legenda o muži, který se vlastní pílí vypracoval z plavčíka na jednoho z největších kapitánů všech dob, žije dodnes…

Reverzní straně mince vévodí portrét Jamese Cooka doplněný kapitánovým jménem a životními letopočty. „Bohatý zdroj inspirace jsem našel v dobových portrétech, i když profilové vyobrazení je mezi nimi méně časté. Kapitánovu hlavu jsem doprovodil částí sítě poledníků a rovnoběžek jižní polokoule, obrysem Austrálie a směrovou růžicí, kterou jsem přenesl z reprodukce Cookova manuskriptu,“ říká autor reliéfu ak. soch. Michal Vitanovský. Protože mince České mincovny vycházejí v licenci ostrova Niue (který kapitán Cook rovněž navštívil), jejich averzní strana obsahuje nezbytné atributy tohoto emitenta – portrét a jméno královny Alžběty II., nominální hodnotu 10 DOLLARS (NZD) a letopočet vydání 2020. Kompozici averzu, který je společný všem mincím minisérie, dotváří ještě vyobrazení plachetnice coby symbolu zámořských objevů.

Mince je uložena do atraktivního balení, které obsahuje původní kresby Michala Vitanovského a vyprávění o cestách kapitána Cooka.

Zpět na předchozí stránku.

Provozovatel
  • Ing. Martin Wallek
    Osvoboditelů 5301, CZ-76001 Zlín
  • IČO: 46285164, DIČ: CZ7301274167
  • Tel.: +420-577 21 21 12
  • E-mail: info@e-mince.cz
Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách.


© 2024 Ing. Martin Wallek . Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.





Zobrazit panel o souborech cookie.