Česká verze German version English version

Vyhledávání:

rozšířené

Košík: 0 položek za 0 Kč
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
-> Doporučte nás!

2020 - Niue 10 NZD Sada tří zlatých mincí Sv. Ludmila - proof

Výrobce:Česká mincovna
Katalog. číslo:75695-611
Ročník:2020
Nominál:10 NZD
Ryzost zlata:Au 999,9/1000
Hmotnost:23,34 g
Průměr:22 mm
Provedení:Proof
Náklad (ks):200
Balení:luxusní etue, certifikát
Datum emise:03/2020
Cena:vyprodáno / sold
Hodnocení:

Popis produktu

Po svatém Janu Nepomuckém vzdává trojice zlatých mincí České mincovny hold dalšímu náboženskému symbolu naší vlasti – svaté Ludmile.

Přestože je Ludmila první českou ženou, jejíž jméno bylo historicky doloženo, informace o jejím životě čerpáme především z legend. Coby dcera pšovského vladyky pojala za manžela přemyslovského knížete Bořivoje I. Ten se na návštěvě u svého zetě – velkomoravského knížete Svatopluka – seznámil s věrozvěstem Metodějem a jeho víra ho uchvátila natolik, že se ihned nechal pokřtít. Spolu s Bořivojem přijala křest i kněžna Ludmila. Na to, že vyrostla v pohanském prostředí a byla zvyklá obětovat slovanským bohům, rychle zapomněla a zcela se oddala křesťanským zásadám. Ve snaze přiblížit se Kristu se stala matkou chudých, světlem slepých a pomocnicí vdov i sirotků. Při vší péči o potřebné však nezanedbávala rodinný krb a porodila šest dětí. Jedním ze synů Bořivoje a Ludmily byl kníže Vratislav – schopný panovník, který jako první expandoval za hranice české kotliny. Vratislav si za manželku vybral pohanskou Drahomíru, která sice přijala křesťanství, ale láskou k bližním příliš neoplývala. V lásce neměla ani svou tchyni Ludmilu, kterou po Vratislavově smrti nechala uškrtit. Chtěla totiž získat nerušenou vládu nad zemí i absolutní vliv na výchovu svých synů. Tito synové se jmenovali Václav a Boleslav a jejich legendární bratrovražedný svár, který z jednoho učinil světce a z druhého tvůrce silného českého státu, položil základy české státnosti. Václav, který měl svou babičku nadevše v úctě, začal po její smrti budovat její kult a zanedlouho byla prohlášena za svatou…

Na reverzních stranách jednotlivých mincí, které jsou dílem medailérky Lenky Nebeské, DiS., je Ludmila vyobrazena ve třech úlohách – jako manželka knížete Bořivoje I., která po boku svého muže přinesla do Čech křesťanství, jako babička svatého Václava, která ze svého vnuka vychovala ideál českého panovníka, a nakonec jako první česká svatá, která na příkaz své snachy Drahomíry skonala mučednickou smrtí. Averzní strana je všem mincím společná – její obvod tvoří šála, kterou byla Ludmila uškrcena. Protože mince České mincovny vycházejí v zahraniční licenci ostrova Niue, nesou na averzu ještě jméno a portrét královny Alžběty II., nominální hodnotu 10 DOLLARS (NZD) a rok emise 2020.

Sada mincí je uložena do luxusní dřevěné krabičky.

Zpět na předchozí stránku.

Provozovatel
  • Ing. Martin Wallek
    Osvoboditelů 5301, CZ-76001 Zlín
  • IČO: 46285164, DIČ: CZ7301274167
  • Tel.: +420-577 21 21 12
  • E-mail: info@e-mince.cz
Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách.


© 2024 Ing. Martin Wallek . Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.





Zobrazit panel o souborech cookie.