Česká verze German version English version

Vyhledávání:

rozšířené

Košík: 0 položek za 0 Kč
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
-> Doporučte nás!

2023 - Niue 80 NZD Stříbrná kilogramová mince Jaroslav Hašek - b.k.

Výrobce:Česká mincovna
Katalog. číslo:CN76271-710
Ročník:2023
Nominál:80 NZD
Ryzost stříbra:Ag 999/1000
Hmotnost:1000 g
Průměr:90 mm
Autor:ak. soch. Majka Wichnerová
Provedení:Běžná kvalita (UNC)
Náklad (ks):200
Balení:kapsle, etue, certifikát
Datum emise:04/2023
Naše cena: 37 990 Kč vč. DPH
Dostupnost:na dotaz
Hodnocení:
ks

Popis produktu

V roce 2023 si připomínáme 100. výročí úmrtí Jaroslava Haška. Velkému spisovateli vzdává hold velká stříbrná mince České mincovny, jejíž hmotnost čítá celý jeden kilogram ryzího stříbra.

Bohém, bouřlivák, šprýmař, provokatér, recesista, mystifikátor, tulák, anarchista, piják, bigamista, legionář, bolševik, politik, novinář, básník a humorista, který napsal na 1500 povídek, črt, satir, kabaretních výstupů, humoresek, fejetonů a článků. Na to, že strávil pět let ve válce a dožil se pouhých čtyřiceti let, po sobě Jaroslav Hašek zanechal pozoruhodné dílo. Jeho nejsilnějšími stránkami byly vtip a ironie. Liboval si v postavách lidových chytráků, kteří dokáží podat hluboké myšlenky zábavným způsobem. V bizarních příbězích dokázal vyhrotit sociální kontrasty až do podoby groteskního a sarkastického výsměchu. Kladl důraz na nonsens a nahodilost, čímž se blížil dadaistickým snahám o nové umění. To vše bylo určující i pro jeho stěžejní dílo z let 1921–1923, které bylo v průběhu století přeloženo do 58 světových jazyků… Vlastenecký prosťáček superarbitrovaný pro blbost, nebo vykuk, který na úsvitu války svými neuvěřitelnými výklady záměrně vytáčí lidi k nepříčetnosti? Takový je milovaný i zatracovaný hrdina čtyřdílného románu s názvem Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Kultovní příběh, který zesměšňoval dobový militarismus a zároveň vyzdvihoval humor jako způsob přežití v krizových situacích, bohužel zůstal nedokončen, ale i tak ze svého autora učinil jednoho ze sta nejčtenějších spisovatelů světa…

Autorkou majestátní mince se stala akademická sochařka Majka Wichnerová. Reverzní stranu věnovala portrétu, jménu a životním letopočtům Jaroslava Haška. Averzní strana pak předkládá názvy Haškových nejznámějších děl – OSUDY DOBRÉHO VOJÁKA ŠVEJKA, HUMORESKY, DVA TUCTY POVÍDEK, MŮJ OBCHOD SE PSY, MÁJOVÉ VÝKŘIKY, TRAMPOTY PANA TENKRÁTA. Protože mince České mincovny vycházejí v licenci zahraničního vydavatele, kterým je ostrov Niue, averz nese ještě jeho nezbytné náležitosti – státní znak, nominální hodnotu 80 DOLLARS (NZD) a rok emise 2023.

Mince je uložena do luxusní dřevěné etue a doprovází ji speciální číslovaný certifikát pravosti.

Zpět na předchozí stránku.

Provozovatel
  • Ing. Martin Wallek
    Osvoboditelů 5301, CZ-76001 Zlín
  • IČO: 46285164, DIČ: CZ7301274167
  • Tel.: +420-577 21 21 12
  • E-mail: info@e-mince.cz
Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách.


© 2024 Ing. Martin Wallek . Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.





Zobrazit panel o souborech cookie.